Lacuna helårshus foldedør billeder

Vedligehold


Alle foldedøre, terrassedøre og vinduer skal vedligeholdes. Det omfatter rengøring, smøring samt kontrol af tætningslister og glasbånd.

DOWNLOAD GUIDE TIL VEDLIGEHOLD

CE-MÆRKET FOLDEDØRE,
TERRASSEDØRE OG VINDUER

Alle vinduer og døre der kommer på markedet i EU skal være CE-mærkede efter DS/EN 14351-1, der er den fælles europæiske produktstandard for vinduer og døre. Lacuna er CE-kvalitetscertificeret og har ret til at anvende CE mærket på vore elementer. CE-mærket findes i falsen på foldedøren i hængselssiden og på sidste side i montagevejledningen. Overensstemmelseserklæring sidder på dørens emballage og kan udleveres på forlangende.


RENGØRING

Afhængig af orientering og placering vil der ske tilsmudsning af udvendige ramme- og karmflader. Rengøring heraf bør ske med passende mellemrum, og det foretages normalt i forbindelse med rudepudsning, hvor ramme- og karmflader afvaskes med vand tilsat alm. rengøringsmiddel.

Efterfølgende aftørres flader og kanter. Alle udvendige metaldele skal rengøres jævnligt. Begyndende korrosion vil ved tidlig handling kunne behandles med en almindelig grydesvamp (ikke stål/metal).

SMØRING

Der bør en gang om året foretages smøring af alle bevægelige dele ved hængsler og lukke- og låsebeslag. Ved rene metalforbindelser smøres med olie, der kan påføres med oliekande, injektionssprøjte eller fra spraydåse med tyndt rør. Ved bevægelige forbindelser mellem metal og kunststof smøres med stearin eller specielt glidemiddel. Sådanne forbindelser forekommer ved glideskinner af forskellig type, og det er vigtigt for funktionen, at der også sikres renholdelse af skinnernes glideflader m.v.


OLIEBEHANDLEDE
ELEMENTER

Alle elementer er fra fabrikken oliebehandlet. Denne grundbehandling er ikke varig. Elementerne skal olieres første gang umiddelbart efter montagen. Olien påføres let med klud, overskydende olie aftørres senest 15 min. efter. Ruderne vaskes umiddelbart efter aftørring (for at fjerne eventuelt olie).

Generel vedligehold

• Påfør olien med en fin slibesvamp eller klud.
• Har årene i træet rejst sig benyttes slibesvamp, der igen gør overfladen glat.
• Glasset må ikke berøres med slibesvamp.
• Efter 10-15 min fjernes overskydende olie med en tør klud.
• Ruder rengøres efterfølgende ved alm. vask.

Olieholdige elementer skal vedligeholdes på ydersiden, mindst 2 gange om året. Mod syd og vest gerne forår og efterår, afhængig af, hvor udsat elementerne er. Olien vil give træet en smuk glød.

Indvendigt er efterbehandlingen sjældent nødvendigt.

Såfremt man ikke vedligeholder med olie, kan små sprækker (revner) i træet opstå efterhånden som træet udtørres (krymper).

Manglende vedligehold vil have konsekvenser for dørens funktion, holdbarhed og garanti.


MALEDE
ELEMENTER

Alle vore elementer er fra fabrikken færdigmalet med en vandbaseret miljøvenlig maling. Dette er en færdig behandling. Med tiden vil vejr og vind betyde at elementerne bør efterbehandles. (sædvanligvis først efter mange års brug)

Lacuna anbefaler, at man efterbehandler Facadefoldedøre med en AQUATOP 2600-22 fra Teknos. Husk at opgive farvekode der fremgår af ordrebekræftelsens bilag. Når døren leveres vil der være reparationsmaling af den rette type vedlagt.

Facade-foldedøren gennemgås for eventuelle skader og revner. Brug generelt oliebaseret spartelmasse på bart træ og acrylspartelmasse på grundet og malet træ. Overfladerne males med pensel eller rulle til en dækkende overflade er opnået.